środa, 29 listopada 2006

17. Penne z czosnkiem i pieczarkami


  • opakowanie makaronu typu penne

  • 50 dag pieczarek

  • jedna żółta papryka

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 cebule

  • pęczek bazylii

  • pół szklanki białego wytrawnego wina

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Pieczarki obrać, umyć i posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, posolić. Dusić do momentu aż cała woda odparuje. W międzyczasie posiekać drobno cebulę , rozetrzeć czosnek z solą, dodać do pieczarek. Dusić razem około 5 minut. Dodać wino, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną bazylię. Dusić do momentu, aż papryka będzie miękka. Ugotować makaron, połączyć z sosem. Makaron podawać posypany parmezanem i udekorowany listkiem bazylii. Smacznego!








2 komentarze:

obcydlaswiata pisze...

mniam
na pewno tak zrobie;)

moniamarciniora pisze...

mniam, mniam :)Chyba sobie zrobię takie pysznosci :)