czwartek, 30 sierpnia 2007

22. Tarta z pomidorami i fetą


Jakiś czas temu wraz z mężem staliśmy się miłośnikami tart pod każdą ich postacią. Była już tarta ze śliwkami, z jagodami, z soczewicą, szpinakiem... Dziś pora na dosyć klasyczną, na kruchym cieście. Wyraźny smak fety doskonale komponuje się ze smakiem letnich pomidorów.



  • 300 g pszennej mąki

  • szczypta soli

  • 150 g tłuszczu, np. równe części masła i tłuszczu roślinnego

  • 3-4 łyżeczki zimnej wody

  • 3 pomidory

  • garść czarnych oliwek

  • 125 g sera feta

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jaja

  • 150 ml słodkiej śmietanki

  • sól

  • pieprz

  • oregano

Mąkę i sól przesiać do misy. Tłuszcz pokroić na małe kawałki i dodać do mąki. Delikatnie wcierać palcami tłuszcz w mąkę, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Skropić całość wodą i mieszać do czasu, aż ciasto zacznie tworzyć jednolitą bryłę. Włożyć ciasto do lodówki na 20 minut. W międzyczasie pokroić pomidory, cebulę, oliwki, czosnek, fetę. Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkować. Średnica ciasta powinna być o 4-5 cm większa od średnicy formy. Delikatnie wyłożyć na formę, nadmiar ciasta wywinąć poza formę, odciąć. Piec bez nadzienia 15 minut w temperaturze 200oC, przykryte pergaminem i obciążone grochem lub fasolą. Po usunięciu pergaminu i grochu włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Pokrojone składniki wyłożyć na ciasto. Śmietankę ubić z jajami, dodać sól, pieprz, przyprawy. Wylać na ciasto. Piec w temperaturze 2000 przez ok. 40 minut. Nadzienie powinno zgęstnieć i przybrać złoty kolor. Smacznego!










5 komentarzy:

wedelka pisze...

Wygląda smakowicie :) Zwłaszcza oliwki mnie kuszą i feta ;)

lilly pisze...

jaki fantastyczny blog! przepisy wygladaja bardzo kuszaco!

Gość: Justine80, cpc1-stkn5-0-0-cust760.midd.cable.ntl.com pisze...

Och wreszcie znalazłam coś brzmiącego pysznie :). Będę próbować jutro na obiadek. Dziękuję pięknie.

Gość: tina, 195.205.202.20* pisze...

Bardzo pyszne w sumie lepsze niż jadłam we włoskiej restaurant :)

Gość: mgural, 188.33.228.* pisze...

NACZYNIE ŻAROODPORNE - TARTA 29 cm
do zapiekania TARTY i Quiche