środa, 5 września 2007

25. Grochówka z wędzonką


Za oknem plucha, zimno i ponuro, jesień dobija się do drzwi. Cóż innego może lepiej rozgrzać, niż porcja pachnącej majerankiem grochówki? Zupa ta jest idealna na przetrwanie zimnych, nieprzyjemnych dni.



  • 0,5 kg grochu łuskanego

  • 250 g wędzonego boczku

  • 4 średnie marchewki

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 2 duże cebule

  • kostka rosołowa

  • majeranek

  • sól, pieprz, magi

Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Smażyć razem do czasu, aż z boczku powstaną skwarki, a cebula zyska zloty kolor, odstawić. Groch zalać zimną wodą, gotować do miękkości. Dodać pokrojoną w talarki marchew, boczek z cebulą, kostkę rosołową. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostke ziemniaki. Gdy będą miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem, magi. Dodać majeranek.


 



 


Brak komentarzy: