Za oknem plucha, zimno i ponuro, jesień dobija się do drzwi. Cóż innego może lepiej rozgrzać, niż porcja pachnącej majerankiem grochówki? Zupa ta jest idealna na przetrwanie zimnych, nieprzyjemnych dni.
- 0,5 kg grochu łuskanego
 - 250 g wędzonego boczku
 - 4 średnie marchewki
 - 0,5 kg ziemniaków
 - 2 duże cebule
 - kostka rosołowa
 - majeranek
 - sól, pieprz, magi
 
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Smażyć razem do czasu, aż z boczku powstaną skwarki, a cebula zyska zloty kolor, odstawić. Groch zalać zimną wodą, gotować do miękkości. Dodać pokrojoną w talarki marchew, boczek z cebulą, kostkę rosołową. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostke ziemniaki. Gdy będą miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem, magi. Dodać majeranek.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz