Za oknem plucha, zimno i ponuro, jesień dobija się do drzwi. Cóż innego może lepiej rozgrzać, niż porcja pachnącej majerankiem grochówki? Zupa ta jest idealna na przetrwanie zimnych, nieprzyjemnych dni.
- 0,5 kg grochu łuskanego
- 250 g wędzonego boczku
- 4 średnie marchewki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- kostka rosołowa
- majeranek
- sól, pieprz, magi
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Smażyć razem do czasu, aż z boczku powstaną skwarki, a cebula zyska zloty kolor, odstawić. Groch zalać zimną wodą, gotować do miękkości. Dodać pokrojoną w talarki marchew, boczek z cebulą, kostkę rosołową. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostke ziemniaki. Gdy będą miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem, magi. Dodać majeranek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz