poniedziałek, 17 września 2007

30. Żurek polski


Ostatniej soboty w kuchni królował mąż. Zaproponował żurek. Przyznam, że wyszedł wyśmienity!



  • 2 kawałki kiełbasy myśliwskiej

  • 2 kawałki kiełbasy jałowcowej

  • 150 g boczku wędzonego

  • pół litra dobrego żurku

  • 2 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 kostki rosołowe

  • pieprz

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • przyprawa do żurku

  • majeranek

  • jajka (po jednym na porcję)

W 2,5 l wody rozpuścić kostkę rosołową. Dołożyć odkrojoną z boczku skórę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Dodać kiełbasę. Gdy będzie ugotowana, wyjąć. Do wywaru dodać zurek, czosnek, przyprawę do żurku, majeranek (ilość w zależności od upodobań smakowych). W międzyczasie podsmażyć na patelni cebulę i boczek pokrojone w kostę. Skwarki i wyjętą uprzednio kiełbasę dodać do zupy. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.









4 komentarze:

Gość: pyra, 77-253-21-24.adsl.inetia.pl pisze...

kostka rosołowa w żurze? to profanacja
kostka rosołowa to w ogóle porażka

mysza_klapsiara pisze...

@pyra: Ja wiele innych rzeczy... czosnek w carbonarze, doprowadzanie barszczu do wrzenia...

Gość: , adsl-99-31-121-159.dsl.emhril.sbcglobal.net pisze...

tak jest kostka rosolowa to porazka,fakt.Kielbasa mysliwska to do bigosu,ae do zurku?Ale uwazam jak kto zrobi i lubi to to tylko dodac smacznego,a o smakach i gustach sie nie dyskutuje.

Gość: markus, c26-244.icpnet.pl pisze...

pychota