Doskonałe na niedzielne popołudnia i wieczory. Rozpływające się w ustach, chrupiące, delikatne. Krótko - cudowne ciasteczka. Przepis na ok. 30-40 sztuk.
- 6 łyżek masła
 - 10 łyżek margaryny
 - 15 dag cukru
 - 1 jajko
 - zapach waniliowy
 - 40 dag mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - płatki owsiane
 - żurawina suszona
 
Margarynę, masło, cukier utrzeć ze sobą w misce, Dodać jajko i zapach waniliowy. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać do tłuszczu. Wymieszać na głądkie ciasto (ciasto klei się nieco do rąk). Uformować ok. 30-40 kulek. każdą kulkę obtoczyć w płatkach owsianych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dosyć spore odstępy. W każde ciastko włożyć żurawinę (może też być wiśnia kandyzowana lub inny owoc, w zależności od updobań). Piec ok 15-20 minut w temperaturze 190oC do czasu, aż ciastka będą lekko zrumienione.



1 komentarz:
Ostatnio przymierzam się do przerzucenia z pieczenia ciast na pieczenie ciasteczek, bo ciasteczka są małe, fajne i ...ciasteczkowe:-) Może to będzie dobry impuls.
Prześlij komentarz