niedziela, 23 września 2007

34. Zupa szczawiowa


Odkąd mieszkamy niedaleko największego targu w mieście, lubuję się w przygotowywaniu prostych i smacznych potraw z dużą zawartością warzyw ;). Ostatnio naszła nas ochota na szczawiową. Najlepsza jest ze świeżego szczawiu. Szybka, prosta, smaczna. Czego chcieć więcej?



  • 3 pęczki świeżego szczawiu

  • 2 cebule

  • 2,5 litra rosołu

  • jajka (po 1 sztuce na porcję)

  • ryż

  • śmietana

  • sól, pieprz, magi
Szczaw opłukać, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć ze szczawiem na patelni. Gdy szczaw przybierze zgniło zielony kolor, rozdrobnić za pomocą blendera. Dodać do przygotowanego wcześniej rosołu, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, magi. Zabielić śmietaną. Podawać z ryżem i ugotowanym na twardo jajkiem.



1 komentarz:

Gość: milosnik szczawiowej, 088156242235.belchatow.vectranet.pl pisze...

Również uwielbiam szczawiową i skorzystam z Twojego przepisu. Zapraszam też do skosztowania mojego :)