niedziela, 14 października 2007

46. Strudel z jabłkami


Jesień jest cudowna, bo pachnie jabłkami i cynamonem. Żadna inna pora nie ma takiego aromatu. To już kolejny przepis z jabłkami. Ale kto oprze się ciepłemu strudlowi?



  • opakowanie ciasta francuskiego (ciasto można oczywiście przygotować samemu, ja tym razem posłużyłam się jego gotową wersją)

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)

  • 3 łyżki wody

  • 100 g cukru

  • 100 g masła

  • 100 g tartej bułki

  • łyżeczka cynamonu

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, dodać trzy łyżki wody. Dusić pod przykryciem do czasu, aż jabłka będą miękkie i będą się rozpadać. Ostudzić, odcisnąć nadmiar soku. 2/3 bułki tartej zrumienić na maśle, dodać do jabłek. Masę wymieszać z cukrem i cynamonem. Nadzienie rozsmarować na cieście posypanym uprzednio bułką tartą (jeden brzeg powinien zostać bez nadzienia) Zrolować od strony z nadzieniem i przykryć resztą ciasta. Położyć strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 180oC około 40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobań.



Strudel z jabłkami


Strudel z jabłkami


Strudel z jabłkami


Brak komentarzy: