Jesień jest cudowna, bo pachnie jabłkami i cynamonem. Żadna inna pora nie ma takiego aromatu. To już kolejny przepis z jabłkami. Ale kto oprze się ciepłemu strudlowi?
- opakowanie ciasta francuskiego (ciasto można oczywiście przygotować samemu, ja tym razem posłużyłam się jego gotową wersją)
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 3 łyżki wody
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g tartej bułki
- łyżeczka cynamonu
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, dodać trzy łyżki wody. Dusić pod przykryciem do czasu, aż jabłka będą miękkie i będą się rozpadać. Ostudzić, odcisnąć nadmiar soku. 2/3 bułki tartej zrumienić na maśle, dodać do jabłek. Masę wymieszać z cukrem i cynamonem. Nadzienie rozsmarować na cieście posypanym uprzednio bułką tartą (jeden brzeg powinien zostać bez nadzienia) Zrolować od strony z nadzieniem i przykryć resztą ciasta. Położyć strudel na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku w temperaturze 180oC około 40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz