Najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane cynamonem. Niebo w gębie!
- 50 dkg sera twarogowego
- 25 dkg ziemniaków
- 4 dkg masła lub margaryny
- 4 jaja
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna
- sól
- cukier
- 8 dkg masła
Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Ser zmielić w maszynce. Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami, połączyć z ziemniakami i serem. Dodawać stopniowo mąkę ziemnaczaną, utrzeć wszystko na gęsty krem. Dodać szczyptę soli. Z białek ubić pianę i wmieszać delikatnie w masę. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Podsypując ciasto mąką pszenną, uformować wałek o średnicy 3-4 cm, pokroić na skośne odcinki. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować około 2 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz