wtorek, 23 października 2007

48. Leniwe


Najlepiej smakują polane roztopionym masłem i posypane cynamonem. Niebo w gębie!



  • 50 dkg sera twarogowego

  • 25 dkg ziemniaków

  • 4 dkg masła lub margaryny

  • 4 jaja

  • 5 dkg mąki ziemniaczanej

  • mąka pszenna

  • sól

  • cukier

  • 8 dkg masła

Ziemniaki ugotować, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Ser zmielić w maszynce. Masło lub margarynę utrzeć z żółtkami, połączyć z ziemniakami i serem. Dodawać stopniowo mąkę ziemnaczaną, utrzeć wszystko na gęsty krem. Dodać szczyptę soli. Z białek ubić pianę i wmieszać delikatnie w masę. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Podsypując ciasto mąką pszenną, uformować wałek o średnicy 3-4 cm, pokroić na skośne odcinki. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować około 2 minut od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.


Leniwe

Leniwe

Brak komentarzy: