środa, 31 października 2007

58. Puree ziemniaczane z koperkiem


... czyli z cyklu potrawy szybkie, łatwe, smaczne. Puree jest doskonałą alternatywą dla ziemniaków, jakie serwuje się w wielu domach. Uwielbiam ten kremowy, maślany smak, zapach koperku... Cudowne.



  • 1 kg ziemniaków

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 łyżka masła

  • garść posiekanego koperku

  • sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować. Ugnieść tłuczkiem, dodać mleko, koperek, wymieszać. Wyrównać powierzchnię ziemniaków, zrobić dołek, dodać łyżkę masła, szybko przykryć ziemniakami z brzegów, wyrównać. Przykryć, zawinąć szczelnie ściereczką, włożyć na pół godziny pod kołdrę. Podawać ciepłe. Smacznego!


Puree ziemniaczane

3 komentarze:

ake1 pisze...

A do tego kefirek...
Pychotka.

Gość: smakosz, avv132.internetdsl.tpnet.pl pisze...

Smażąc w krążku luzik pojedyńcza panierka naprawdę wystarczy tylko mała patelnia i oliwy uczciwie:)

a danie pyszne zwłaszcza z kwaśnym sosem

mysza_klapsiara pisze...

@ smakosz: przypuszczam, że miał to być komentarz do camemberta panierowanego ;) Przy pojedynczej panierce camembert zawsze mi się przypalał... Może wszystko zależy od sera :) Pozdrawiam ciepło.