Ostatnio bardzo często sięgamy po makaron. Testujemy różne sosy, rozmaite połączenia smakowe. Propozycja ta jest alternatywą dla serwowanego dość często w naszym domu makaronu z tuńczykiem. W orginalnym przepisie sugerowane jest użycie świeżych małych ryb. Ja wykorzystałam duży rybny filet, rozdrabniając go widelcem. Też wyszło ;). I było smacznie. Przepis na 2 duże porcje.
- 2 ząbki czosnku lekko rozgniecione
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 250 g świeżych małych ryb
- 300 g makaronu spaghettini
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno pokrojonek
- sól, pieprz
Czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gdy przybierze złoty kolor, wrzucić pomidory i gotować na silnym ogniu ok. 15 minut. Dodać filety z ryb, doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut, wyjąć ząbki czosnku. Ugotować makaron, odcedzić, dodać do sosu, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz