poniedziałek, 19 listopada 2007

65. Spaghettini z sosem rybno-pomidorowym


Ostatnio bardzo często sięgamy po makaron. Testujemy różne sosy, rozmaite połączenia smakowe. Propozycja ta jest alternatywą dla serwowanego dość często w naszym domu makaronu z tuńczykiem. W orginalnym przepisie sugerowane jest użycie świeżych małych ryb. Ja wykorzystałam duży rybny filet, rozdrabniając go widelcem. Też wyszło ;). I było smacznie. Przepis na 2 duże porcje.



  • 2 ząbki czosnku lekko rozgniecione

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 puszki pomidorów bez skórki

  • 250 g świeżych małych ryb

  • 300 g makaronu spaghettini

  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno pokrojonek

  • sól, pieprz

Czosnek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Gdy przybierze złoty kolor, wrzucić pomidory i gotować na silnym ogniu ok. 15 minut. Dodać filety z ryb, doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut, wyjąć ząbki czosnku. Ugotować makaron, odcedzić, dodać do sosu, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Smacznego!


Spaghettini w sosie rybno-pomidorowym

Spaghettini w sosie rybno-pomidorowym

Brak komentarzy: