Cieniutkie capellini, spłaszczone, falbaniaste reginette, okrągłe ziti czy bucatini. Rodzajów makaronów jest tyle, że zawsze jak patrzę na sklepowe półki, mam ochotę wypóbowywać jeden po drugim. Tym razem wybór padł na bucatini, jeden z moich ulubionych. :) Przepis na 4 porcje.
- 4 łyżki oliwy z iliwek
- 2 duże cebule
- 6 łodyg selera naciowego
- 2 marchewki
- 150 g zielonego groszku
- 2 średnie cukinie
- 400 g pomidorów z puszki
- 500 g makaronu bucatini
- 60 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Oliwę rozgrzać w rondlu. Marchewkę, seler pokroić w słupki, cebulę w plasterki, cukinię w kostkę. Wszystko włożyć do rondla, dodać groszek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidory, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, dodać do sosu, posypać parmezanem. Smacznego!
1 komentarz:
Bardzo smaczne jedzonko!!
Prześlij komentarz