środa, 21 listopada 2007

67. Bucattini z oliwkami i chili


Makaronowa odsłona trzecia ;). Tym razem dosyć słona wersja sosu, bo z czarnymi oliwkami i kaparami. Kiedyś nie lubiłam takiego połączenia, teraz zajadam się takim sosem. Użyte chili zaostrza lekko potrawę. Pysznie :). Przepis na dwie duże porcje.



  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 puszki pomidorów bez skórki

  • 2 łyżki kaparów

  • 1 szklanka czarnych oliwek

  • 300 g makaronu bucattini

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1/3 łyżeczki chili

  • sól, pieprz

Czosnek, oliwki, kapary posiekać. Rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podsmażać ok. 3 minut. Dodać pomidory, doprawić pieprzem, dusić 10 minut. Dodać kapary, oliwki i dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą. Ugotować makaron, odcedzić, dodać do sosu, wymieszać. Posypać natką pietruszki. Smacznego!


Bucattini z oliwkami i chili

Bucattii z oliwkami i chili

2 komentarze:

wedelka pisze...

No i przez te zdjęcia ( jak i te poniższe) dziś na obiad u mnie makaron..Nie widze innego wyjścia, skoro na jego widok leci mi slinka :)

cuda.wianki pisze...

juz sie balam, ze bedzie odslona czwarta i,ze przerzuciliscie sie tylko na makaron ;-) zarty zartami,a pomysly na paste fajne! pozdrawiam :-)