piątek, 7 grudnia 2007

81. Ryżowa sałatka z groszkiem, fasolką i kukurydzą


Dziś może niezbyt świątecznie, ale coś oprócz pierniczków i deserów wszelkiej maści jeść trzeba ;). Chociaż w sumie sałatka ta może spokojnie stać się alternatywą dla serwowanej u nas w okresie świątecznym sałatki jarzynowej. Polecam!



  • 300 g krótkoziarnistego ryżu

  • 150 g kukurydzy z puszki

  • 150 g zielonej fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)

  • 150 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

  • 125 g rukoli

  • 1 duża czerwona papryka

  • 1 łyżka kaparów

  • 1 mała cebula

  • 6 korniszonów

  • 3 goździki

  • 2 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego

  • liść laurowy

  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 3 łyżki octu winnego

Dwie łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Goździki wbić w cebulę. Wrzucić do garnka, podsmażać 2-3 minuty, dodać ryż, wlać gorący wywar. Przykryć garnek i gotować ok. 20 minut (ryż powinien wchłonąć wodę). Zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem. W międzyczasie zagotować wodę, posolić, wrzucić fasolkę. Po 4 minutach dodać groszek, gotować jeszcze 3 minuty, odcedzić. Rukolę posiekać, paprykę pokroić na cieniutkie paseczki. Korniszony, kapary, oliwę i ocet włożyć do blendera, zmiksować na gładką masę. Wyjąć cebulę, liść laurowy, wyłożyć ryż do salaterki. Dodać fasolkę, groszek, paprykę, kukurydzę, rukolę, wymieszać razem z sosem. Podawać ciepłą. Smacznego!


Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

2 komentarze:

cuda.wianki pisze...

zapowiada sie przyjemnie, ale u mnie MUSI BYC, powtarzam MUSI, salatka warzywna :-)

majanaboxing pisze...

Piekna, kolorowa, zielen groszku az powala :) A u mnie tez obowiazkowo salatka jarzynowa :)