sobota, 15 grudnia 2007

87. Barszcz buraczany


Zaległości mi się porobiły ;). Na swoje usprawiedliwienie mam to, że walczę ze sprzętem i nie mam dostępu do internetu . Niestety. Ale postaram się wszystko uzupełnić. Dzisiaj podaję przepis na zakwas na barszcz. Idealny do wykorzystania do barszczu wigilijnego!



  • 1 kg buraków

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • mały seler

  • korzeń chrzanu

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 litry przegotowanej osolonej wody

Wodę zagotować z trzema łyżkami soli, odstawić na 12 godzin. Warzywa obrać, pokroić w plasterki, ułożyć w słoiku. Zalać wodą, przykryć talerzykiem, pozostawić na 5-6 dni. Po tym czasie barszcz powinien być gotowy. Smacznego!


Barszcz buraczany

barszczyk buraczany

Brak komentarzy: