wtorek, 18 grudnia 2007

90. Wigilijne ciasteczka


Słodycz waniliowego ciasta i pomarańczowy, kwaśno-cierpki aromat pomarańczy doskonale się uzupełniają, sprawiając, że te ciasteczka są tak wyjątkowe.



  • 180 gram świeżego masła

  • 300 gram cukru

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • łyżeczka esencji waniliowej

  • skórka starta z jednej pomarańczy

  • 2 łyżki soku z jednej pomarańczy

  • szczypta soli

  • 300 gram mąki

Przy pomocy miksera utrzeć masło na puszysty krem. Stopniowo, podczas ucierania, dodawać cukier. Gdy masa jest już jasna i gładka, dodać najpierw jajko, później żółtko ucierając drewnianą łyżką. Wlać esencję i sok, wsypać skórkę pomarańczową oraz sól. Bardzo starannie utrzeć wszystko na gładką masę. Do masy przesiać mąkę. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulkę. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce pół godziny. Z ciasta rozwałkowanego na grubość około 3 mm wykrawać ciasteczka. Ułożone na blasze włożyć do nagrzanego do 190oC piekarnika.Piec 8 minut, aż nabiorą jasnozłotego koloru. Udekorować po wystygnięciu.

Ciasteczka wigilijne

Ciasteczka wigilijne

Ciasteczka wigilijne

3 komentarze:

majanaboxing pisze...

Cudne te ciastka ! Biore przepis :)

wojtkowiak.d pisze...

Ja też będę je piekła z dziećmi. Tak myślę, że robiąc kształt choinek, można zrobić od razu dziurkę - wtedy można powiesić ...

majanaboxing pisze...

Ja tak robilam z pierniczkami :) Wykalaczka wykrecilam dziurke i potem do piekarnika :)