Słodycz waniliowego ciasta i pomarańczowy, kwaśno-cierpki aromat pomarańczy doskonale się uzupełniają, sprawiając, że te ciasteczka są tak wyjątkowe.
- 180 gram świeżego masła
- 300 gram cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżeczka esencji waniliowej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki soku z jednej pomarańczy
- szczypta soli
- 300 gram mąki
Przy pomocy miksera utrzeć masło na puszysty krem. Stopniowo, podczas ucierania, dodawać cukier. Gdy masa jest już jasna i gładka, dodać najpierw jajko, później żółtko ucierając drewnianą łyżką. Wlać esencję i sok, wsypać skórkę pomarańczową oraz sól. Bardzo starannie utrzeć wszystko na gładką masę. Do masy przesiać mąkę. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulkę. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce pół godziny. Z ciasta rozwałkowanego na grubość około 3 mm wykrawać ciasteczka. Ułożone na blasze włożyć do nagrzanego do 190oC piekarnika.Piec 8 minut, aż nabiorą jasnozłotego koloru. Udekorować po wystygnięciu.
3 komentarze:
Cudne te ciastka ! Biore przepis :)
Ja też będę je piekła z dziećmi. Tak myślę, że robiąc kształt choinek, można zrobić od razu dziurkę - wtedy można powiesić ...
Ja tak robilam z pierniczkami :) Wykalaczka wykrecilam dziurke i potem do piekarnika :)
Prześlij komentarz