Składniki: 6 białek, 6 żółtek, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 250 g masła, 900 g sera twarogowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyzki mąki ziemniaczanej, cukier puder do posypania
Białka ubić, odstawić. Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać utarte masło, trzykrotnie zmielony ser. Ciągle ubijając, wsypać powoli mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec połączyć masę z ubitymi białkami. Wlać masę do tortownicy, piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Nie wyjmować od razu ciasta z piekarnika - studzić przy uchylonych drzwiczkach około 30 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze:
Sliczny sernik, sliczna fotka :)
Piękny serniczek Ci wyszedł. No i dzięki Tobie wreszcie zrobię sernik bez spodu. Bo dla mnie ciasto w serniku też jest zbędnym dodatkiem, ale nigdy nie miałam odwagi upiec bezciastkowego egzemplarza
to ci dopiero maz!! :-)
przepraszam,ze nie napisalam wczesniej,ale "strzelam" do Ciebie.zasady znajdziesz u mnie na blogu.zapraszam :-)
Prześlij komentarz