niedziela, 24 lutego 2008

112. ravioli ze szpinakiem

Składniki: 350 g pszennej mąki, 2 ubite jajka, 75 ml wody, 1 łyżeczka oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 250 g mrożonego szpinaku, 225 g sera ricotta, 5 suszonych pomidorów, sól, pieprz, sos pomidorowy, 100 g startego sera żółtego

Z mąki, jajek, wody, oliwy i soli zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować farsz. Rozmrozić szpinak, podsmażyć na patelni, ostudzić. Dodać ricottę, pokrojone drobno pomidory, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien tworzyć jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2,5 mm. Pokroić na paski o szerokości 5 cm. Nakładać farsz w odstępach 2 cm, zwilżyć brzegi i odstępy między farszem wodą lub posmarować roztrzepanym białkiem. Nałożyć drugi pasek ciasta, dobrze zalepić, Wykroić kwadraty radełkiem. Wrzucać na gotującą się wodę, gotować ok. 10 minut od wypłynięcia. Formę do zapiekania posmarować masłem, poukładać ravioli. Polać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać ok. 15 minut. Smacznego!

2 komentarze:

Gość: natalia, cpc2-nfds9-0-0-cust855.lei3.cable.ntl.com pisze...

cześć:) spodobał mi się twój przepis ale mam pytanko, czy musi być ser ricotta, szczerze mówiac nie wiem co to za ser a pozatym mieszkam za granica i nie wiem czy taki znajdę. Mozna go zastapic innym serem??

mysza_klapsiara pisze...

@natalia: Ricotta trochę przypomina twaróg, więc ewentualnie twarogiem możesz ją zastąpić. Ale jestem pewna, że znajdziesz ją w sklepie również u siebie. Ricotta to bardzo popularny ser...