Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty, 200 g pieczarek, 200 g kaszy jęczmiennej, 3 ogórki kiszone, 1 cebula, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Kapustę zaparzyć we wrzątku z solą. Obrać z liści. Przygotować farsz. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (nie może być rozgotowana). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przesmażyć razem. Dodać do kaszy. Ogórki pokroić w drobną kostkę, połączyć z resztą farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty, zawinąć. Gołąbki ułożyć ciasno w rondlu, przykryć pozostałymi liśćmi kapusty, zalać gorącą wodą. Dodać ewentualnie liść laurowy i parę ziarenek ziela angielskiego. Gotować pod przykryciem około 2 godzin. Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta zmięknie. Smacznego!
5 komentarzy:
Te gołąbki muszą byc bardzo smaczne. Jeszcze takich nie jadlam . Myszo, pieknie u Ciebie z tymi kolorami! :)
Zrooobię. Ale chyba użyję ryżu :)
Kolor rzeczywiście fajny, ale jak dla mnie to nie za wiele widać;-) Wpisuję Ci się bo tym przepisem przypomniałaś mi jak dawno nie jadłem czerwonej kapusty: trzeba będzie w tym temacie pomyśleć.
@majanaboxing: :D
@malta: a nie lubisz kaszy? Bo w połączeniu z pieczarkami i ogórkiem smakuje bardzo dobrze. Z ryżem z pewnością będzie smakowa
@grumko: Kolor jest tutaj wielkim atutem. Ciężko jest sfotografować gołąbki. A takie zdjęcie przynajmniej jest atrakcyjne wizualnie ;) A co do kapusty... my na odmianę jemy ją ostatnio bardzo często... :-)
mysza: po prostu jestem na montignacu i tam nie za bardzo kasże... A poza tym jakos nie przepadam ;-)
Prześlij komentarz