poniedziałek, 17 marca 2008

124. Budyń czekoladowy

Składniki: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 łyżeczki kakao, gruszka, 2 łyżeczki cukru brązowego, 1/2 łyżeczki cynamonu

W połowie szklanki mleka wymieszać dobrze mąkę, kakao. Resztę mleka podgrzać z cukrem. Gdy zacznie się gotować, wlać pozostałe mleko z kakao, mieszać do czasu, aż zgęstnieje. Wlać do miseczek. Gruszkę obrać, usunąć ogryzek, pokroić na ćwiartki. W odrobinie gorącej wody rozpuścić cukier, dodać cynamon, wrzucić kawałki gruszki, trzymać wszystko na ogniu 10 minut. Wyjąć gruszkę z syropu, udekorować budyń. Smacznego!

4 komentarze:

majanaboxing pisze...

To musi byc pyszne!!!:) :)

shiherlis pisze...

Większość ludzi po przedszkolu ma traumę w związku ze szpinakiem, a ja mam traumę po tym co moi koledzy robili z budyniem czekoladowym :-)

mysza_klapsiara pisze...

@majanaboxing: Musi i jest!
@sheherlis: wolę sobie nie wyobrażać! ;)

Gość: Lutek, aasa200.neoplus.adsl.tpnet.pl pisze...

Nazwałem go "Budyń Wspaniały". Brawo! Udał mi się bez problemów.