niedziela, 6 kwietnia 2008

136. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki: 1 filet z kurczaka, 1 puszka ananasa w puszce, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 pietruszka, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 6 grzybków Mun, 1 cebula, 2 łyżki Fixu do dań słodko-kwaśnych, 3 łyżki sosu sojowego, puszka pomidorów, 1/2 puszki pędów bambusa

Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Marchewkę, pietruszkę, papryki i seler pokroić w słupki, dodać do mięsa i cebuli, dodać sos sojowy i dusić do czasu, aż warzywa zmiękną. Dodać pędy bambusa, pokrojonego w kostkę bambusa, rozdrobnione pomidory, namoczone wcześniej i pokrojone grzybki Mun. Na koniec dodać 2 łyżki Fixu i 2 łyżki syropu z ananasa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Smacznego!

3 komentarze:

majanaboxing pisze...

Jaki sliczny ten kurczak, cudne zdjecie, az normalnie sie obslinilam ;)

Gość: martucha, chello089075165179.chello.pl pisze...

Zaciekawił mnie ten przepis i chętnie bym zrobila ale skąd wziąć grzybki mun i pędy bambusa to ja nie mam pojęcia:-(

tusiaczektusiak pisze...

o pędach bambusa zdrowie.netbird.pl/?app=452