Składniki: 400 g pszennej mąki, szczypta soli, 200 g tłuszczu (margaryna lub masło), 6 łyżeczek zimnej wody, 1 średni brokuł, 1 mała cebula, 150 ml gęstej śmietany, 100 g startego sera żółtego, 1 jajko, sól, pieprz
Mąkę i sól przesiać do misy. Tłuszcz pokroić na małe kawałki i dodać do mąki. Delikatnie wcierać palcami tłuszcz w mąkę, aż masa zacznie przypominać okruchy chleba. Skropić całość wodą i mieszać do czasu, aż ciasto zacznie tworzyć jednolitą bryłę. Włożyć ciasto do lodówki na 20 minut. W międzyczasie zblanszować różyczki brokuła, pokroić cebulę w paski, jajko wymieszać ze śmietaną, serem żółtym, solą i pieprzem. Wyjąć ciasto z lodówki, delikatnie rozwałkować. Średnica ciasta powinna być o 4-5 cm większa od średnicy formy. Delikatnie wyłożyć na formę, nadmiar ciasta wywinąć poza formę, odciąć. Piec bez nadzienia 15 minut w temperaturze 200oC, przykryte pergaminem i obciążone grochem lub fasolą. Po usunięciu pergaminu i grochu włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Brokuła i cebulę wyłożyć na ciasto, polać śmietaną. Piec w temperaturze 2000 przez ok. 40 minut. Nadzienie powinno zgęstnieć i przybrać złoty kolor. Smacznego!
7 komentarzy:
Ach, zjadłabym taką tartę, apetycznie wygląda...Kurczę, jak ja żałuję, że nie mam piekarnika...:((
Wygląda bardzo zachęcająco. Na pewno wypróbuję, bo uwielbiam brokuły!:)
Cudna jest ! Uwielbiam brokuly i wszelką zielenninkę wiec to cos akurat dla mego podniebienia :)
Uwielbiam brokuły ! No i teraz będę za tym chodził cały dzień ... :)
Koniecznie wypróbujcie, bo jest pyszna!
Dosc prosty przepis i pyszna potrawa. Polecam
NACZYNIE ŻAROODPORNE - TARTA 29 cm
do zapiekania TARTY i Quiche
allegro.pl/item797313974_naczynie_zaroodporne_tarta_29_papilotki_gratis.html
Prześlij komentarz