poniedziałek, 28 kwietnia 2008

144. Babka ziemniaczana

Składniki: 1 kg ziemniaków, 350 g boczku, 2 średnie cebule, 2 jajka, 100 g mąki pszennej, sól, pieprz, majeranek

Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajka, przyprawy, wymieszać. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do masy ziemniaczanej. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 1 godziny. Smacznego!

9 komentarzy:

majanaboxing pisze...

Mmmm.. jadłam raz w zyciu i byla pyszna! Twoja wyglada smakowicie :)

cuda.wianki pisze...

blagam nie rob mi smaka! w lodowce brak boczku!! :-(

agnieshia pisze...

Dawno już nie gościła u nas w domu-a jest przepyszna.Trzeba to nadrobić.
Moja mama mówi na to,,nagus''.
Pozdrawiam serdecznie

mysza_klapsiara pisze...

@majana: Dziękuję. Miło mi :)
@cudawianki: :)
@agnieshia: Nagus? A skąd taka nazwa?

agnieshia pisze...

hehe-no właśnie bladego pojęcia nie mam;)-zawsze mówiła ,,no trzeba by upiec nagusa...''
Ale fakt ,że wpisując w googlach obydwie nazwy-okazuje się ,że obie funkcjonują;)))
pozdrawiam

dorotus76 pisze...

Nigdy nie robilam takiej :-)
Czy ziemnaiki mają być starte na tarce z dużymi oczkami czy tak jak na placki ziemniaczane?

mysza_klapsiara pisze...

@agnieshia: No rzeczywiście! Ładnie :)
@dorotus: Tak jak na placki. Ponoć można również w blenderze, ale ten sposób "zmiany" formy ziemniaków jakoś nie bardzo mnie przekonał. Pozdrawiam ciepło!

dorotus76 pisze...

A dziękuję :)

Gość: , c21-5.icpnet.pl pisze...

Polecam !!!! A jeszcze lepsza jest ta "baba" jesli mase ziemniaczana wlejesz do grubego jelita(flaka) i zamiast w formie to upiecz własnie na blaszce w tym "flaku". Palce lizac-chrupiaca skorka ummm!! juz jestem glodna!!!!