Składniki: 1 kg rabarbaru, 300 g cukru waniliowego, 500 ml śmietany kremówki
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do żaroodpornego naczynia, wymieszać z cukrem, przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 190oC piekarnika. Piec około 1 godziny (powinien być miękki ). Odsączyć, przelewając powstały sok do rondla (powinno być ok. 500 ml). Sok gotować na małym ogniu do czasu, aż zmniejszy objętość o połowę. Wystudzić. Z rabarbaru zrobić gładkie puree, wstawić do lodówki. Śmietanę ubić - nie powinna być za sztywna. Delikatnie wymieszać z rabarbarowym puree, dodając odrobinę soku. Smacznego!
3 komentarze:
O mniam! Wyglada na smaczny, prosty deser. Uwielbiam rabarbar !!! Pozdrowienia:)
Jak zwykle piękne zdjęcie:-) Ja za rabarbarem nie przepadam, ale czekam na wersję z agrestem:-)
jezu! jutro kupuje rabarbar!! :-D
Prześlij komentarz