niedziela, 8 czerwca 2008

Ciasto z truskawkami

Rozpoczynamy szaleństwo truskawkowe! Do zabawy zaprasza Olga Smile. Nawet nie wiecie jak się cieszę. Truskawki zagościły u nas w domu już jakiś czas temu, ale chyba nigdy mi się nie znudzą. Mogłabym jeść je kilogramami! Pierwsza moja propozycja - biszkoptowe ciasto z truskawkami według przepisu Tatter. Lekkie, puchate, pachnące. Polecam gorąco.


Strawberry cake






Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżka octu

  • szklanka truskawek


Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki (najpierw płynne, potem mąkę z proszkiem). Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Poukładać na nim truskawki. Wstawić do nagrzanego do 190 o C piekarnika i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



[print_link]

1 komentarz:

Truskawkowe wibracje | Knedlik.pl pisze...

[...] początek proponuję ciasto z truskawkami. Proste, szybkie do przygotowania, delikatnie biszkoptowe. Tak powinno smakować klasyczne ciasto z [...]