Rozpoczynamy szaleństwo truskawkowe! Do zabawy zaprasza Olga Smile. Nawet nie wiecie jak się cieszę. Truskawki zagościły u nas w domu już jakiś czas temu, ale chyba nigdy mi się nie znudzą. Mogłabym jeść je kilogramami! Pierwsza moja propozycja - biszkoptowe ciasto z truskawkami według przepisu Tatter. Lekkie, puchate, pachnące. Polecam gorąco.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- szklanka truskawek
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki (najpierw płynne, potem mąkę z proszkiem). Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Poukładać na nim truskawki. Wstawić do nagrzanego do 190 o C piekarnika i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
[print_link]
1 komentarz:
[...] początek proponuję ciasto z truskawkami. Proste, szybkie do przygotowania, delikatnie biszkoptowe. Tak powinno smakować klasyczne ciasto z [...]
Prześlij komentarz