sobota, 19 lipca 2008

Ogórki małosolne

Proste i niezawodne. Zawsze się sprawdzają. Robiłam je grubo ponad tydzień temu, już prawie wszystkie zjedzone, ale widziałam na targu malutkie okazy, więc może powtórzę. Fantastycznie smakują po 2-3 dniach - takie lubię najbardziej - ale później też im nic nie brakuje. Mniam! Nie podaję dokładnych ilości, wszystko zależy od upodobań. Pamiętać należy jedynie, że na każdy litr wody dodajemy 1 łyżkę soli (to taka bezpieczna ilość). Do przygotowania 1 kg ogórków zużyłam 2 litry wody, 1 korzeń chrzanu, główkę czosnku i 1 gałąź kopru.


Low-salt cucumbers



Czas przygotowania: 1 godzina + czas kiszenia

Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • woda

  • sól

  • korzeń chrzanu

  • koper

  • czosnek


Sposób przygotowania:

Wodę zagotować, dodać sól, zamieszać, pozostawić do ostygnięcia. Ogórki starannie umyć, odciąć końcówki, poukładać starannie w słoikach, przekładając kolejne warstwy koprem. W szczeliny między ogórkami powtykać ząbki czosnku i pokrojone kawałki umytego i obranego korzenia chrzanu. Zalać wodą, przykryć talerzykiem (można obciążyć go ciężarkiem). Po dwóch dniach smakujemy :).


[print_link]

4 komentarze:

Notme pisze...

Oj, oj ogoreczki mmm, bym zjadla :))

mysza klapsiara pisze...

[img]http://karwoj.webd.pl/myszaklapsiara/knedlik_logo.jpg[/img]
:)

Gość pisze...

Warto jeszcze dodac małą, szuszona papryczke chili na 1-1,5kg ogorkow. Dodaje troszke ostrego posmaku po zjedzeniu ogoreczka :)

praczka Stasia pisze...

z papryczka chili to sa tex-mex cucumber a nie ogorki malosolne :(