czwartek, 7 sierpnia 2008

184. Muffiny z jeżynami (Blackberry muffins)


Ingredients: 300 g flour, 1 tablespoon baking powder, 100 g sugar, 1 egg, 250 buttermilk, 60 ml oil, 150 g blackberries

Mix together the flour, baking powder and sugar. In a separate bowl, beat egg with the buttermilk and oil. Quickly stir egg and buttermilk mixture into the dry mixture. Add blackberries and stir gently. Bake muffins at 190o for 25 minutes.Bon appetit!

5 komentarzy:

forthebodyandsoul pisze...

Piękne!!! Z jeżynami jeszcze nie próbowałam, muszą byc pyszne.

majanaboxing pisze...

Są śliczne Myszko! :) Ja rowniez nie próbowalam z jeżynami i chyba póki co jeszcze nigdy niczego z nimi nie piekłam .... A bardzo lubie te owoce :)

mysza_klapsiara pisze...

@firthebodyandsouk, majana: Koniecznie spróbujcie!

Gość: karolcia, inet20909na-1.eranet.pl pisze...

Od jakiegoś czasu piekę muffinki według tego przepsiu. Smakują pysznie, w piekarniku rosną wspaniałe, zawsze jednak opadają. Staram się nie wyjmować ch od razu, tylko najpierw uchylam piekarnik, daje im z 5 minut, i dopiero potem wyjmuje. Mimo wszystko opadają... Macie jakieś doświadczenia co robić??

mysza_klapsiara pisze...

@karolcia: Opadają? Dziwne. Piekłam muffiny z tego przepisu już tyle razy i nigdy mi się to nie zdarzyło. A jaki masz piekarnik? Może temperatura jest za niska, wówczas warto zaopatrzyć się w termometr do piekarnika, chociaż ja obecnie piekę swoje w starym, gazowym i wszystko jest w porządku. A może za dużo proszku do pieczenia lub używasz proszku złej jakości? Sama nie wiem, co może być przyczyną. Jeśli możesz, odpisz, może jeszcze coś zaradzimy.