Ingredients: 250 ml żurek księcia Sanguszki, 1 l water, 1-2 smoked, sausages, 100 g bacon, 1 onion, 1 tablespoon horseradish, 3 garlic cloves, eggs, pimento, bay leaf, pepper, salt, marjoram, bacon skin.
Boil sausages and the bacon skin in 1 l of water for 20 minutes. Add pimento, pepper and bay leaf. Chop bacon and onion, fry and add into the soup. Add chopped garlic, marjoram, 1 tablespoon of horsedish and boil for 10-15 minutes. Serve with hard-boiled eggs.
6 komentarzy:
Ale dawno nie jadłam żurku! A że marzy mi się, to chyba go w końcu uwarzę ;)
pozdrówka!
U mnie też dziś żurek :)
ten żurek jest świetny! przypomina ten, ktory robiła moja babcia :) Krakowski kredens, to najlepsze co odkryłem w tym roku :) świetna jest też żurawina ;)
Myszko, ależ kusisz tym żurkiem! Mniam, uwielbiam! :)) A moje dziecie baaardzo :)
Żurek rzeczywiście nie jest taki sklepowy, tylko jak babciny.
Z Krakowskiego Kredensu pyszny jest też czosnek marynowany i ... krówki :)
dzisiaj kupiłem ten zurek :) po raz kolejny :) Przypominaja mi sie swięta wielkanocne u babci.. kiełbasa robiona przez dziadka i gotowany na niej żurek z jajkiem prosto od kury... miło czasem powspominac :)
Prześlij komentarz