Absolutny hit blogowy dnia dzisiejszego. Upiorne paluchy, zwane również paluszkami wiedźmy. Czyż nie są urocze? ;) Smaczne nie tylko w Helloween. Przepis podpatrzony u Dorotus
Składniki: 200 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, aromat waniliowy, aromat migdałowy, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki obranych migdałów
Z wszystkich składników poza migdałami wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 minut do lodówki. W międzyczasie migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, następnie obrać ze skórki. Z ciasta formować paluchy (powinny być cieńsze od "prawdziwych" palców), na końcu wcisnąć migdał. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku przez 10 minut. Smacznego!
Ingredients: 1 cup butter, softened, 1 cup icing sugar (powdered sugar), 1 egg, 1 tsp almond extract, 1 tsp vanilla, 2 2/3 cups flour, 1 tsp baking powder, 1 tsp salt, 3/4 cup almonds, whole blanched
In bowl, beat together butter, sugar, egg, almond extract and vanilla. Beat in flour, baking soda, and salt. Cover and refrigerate 30 minutes. Working with one quarter of the dough at a time and keeping remainder refrigerated, roll heaping teaspoonful of dough into finger shape for each cookie. Press almond firmly into 1 end for nail. Squeeze in centre to create knuckle shape. Place on lightly greased baking sheets; bake in 200oC) oven for 10 minutes or until pale golden. Let cool for 3 minutes. Remove from baking sheets and let cool on racks. Repeat with remaining dough.
9 komentarzy:
Ale upiornie fajowska stylizacja :)
pozdrówka
Fajna kompozycja! Długie, chudziutkie paluchy, no i ten magiczny pierścień;-)
są na prawdę upiorne;) Świetnie Ci wyszły:)
Dopiero co widzialam je u Majany i napisalam ze zrobily by blogowa kariere gdyby hallowen nie trwal tak krotko. Jednak mylilam sie one juz ja zrobily! :))
Straszna kompozycja ;)
Pozdrawiam!
Można powiedzieć- Przestraszne! :D
hehe .. już na 3 blogu je widze,a tak pozatm to mam małe pytanko otóż:Czy mogłabys zdradzić jakim programem do podpisywania zdjęc się posługujesz?;)
No jadłam je dzisiaj. Są pyszne, chociaż wyglądają upiornie!!! Rozpływają się w ustach :)
Łomatko! Twoje są chyba najbardziej creeeeepyyyyy
:D Dziękuję za miłe słowa.
@ gość: nie używam żadnego specjalnego programu. Wystarczy każdy program do edycji zdjęć - corel photo paint, photoshop, gimp...
paluchy są super łatwe, super pyszne i robią super wrażenie..pracuje jakos stylistka paznokci, zawsze dodaję jednego palucha do kawy:) klientkiu są zachwycone..
Prześlij komentarz