WERSJA DO DRUKU
Pora wrócić do kuchni ;). W poprzednim wpisie prezentowałam Wam burgery bananowe, które najlepiej smakują z własnoręcznie przyrządzonymi bułeczkami. To już drugi wypróbowany przeze mnie przepis. Pierwsze bułeczki smakowały nam bardzo, ale te chyba są jeszcze lepsze. Mięciutkie, lekko słodkie, takie właśnie hamburgerowe :). Posypane sezamem zaś są idealne. Przepis podany przez Malgosimi na forum CIn Cin.
Składniki: 2,5 szklanki maki, 2 łyżeczki drożdży instant, 1,25 szklanki ciepłego mleka, 1 i 2/3 szklanki maki, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru, 1 żółtko rozbełtane, 1/4 szklanki masła rozpuszczonego, 1 jajko + 1 łyżeczka wody do posmarowania wierzchu, sezam
2,5 szklanki mąki, wymieszać z ciepłym mlekiem i drożdżami. Ciasto powinno być luźne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ręcznie około 8 minut (powinno odchodzić od miski), pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny lub do momentu, aż nie podwoi swojej objętości. Uformować 10 równych kulek (mocno naciagnietych). Lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować na wierzchu olejem, pozostawić do napuszenia na godzinę. Posmarować jajkie wymieszanym z 1 łyżeczką wody, posypać ziarnami sezamu. Piec w 200 stopniach C przez 15 minut.
4 komentarze:
Wyglądają rewelacyjnie i kolorek do nich bardzo ładny:)
A ile tak naprawdę potrzeba mąki? 2,5 czy 1 i 2/3 szklanki?
@pilotow: Na początku, czyli do sponge dajesz 2,5 szklanki mąki, drożdże i mleko. Po godzinie dodajesz 1 i 2/3 szklanki mąki i resztę składników.
Dziś robię po raz drugi :) Mam nadzieję, że ponownie wyjdą takie pyszne :)
Prześlij komentarz