poniedziałek, 17 listopada 2008

235. Suflet z jajek i parmezanu

WERSJA DO DRUKU




To już ostatni z przepisów z artykułu Wszystkie sery Italii z wrześniowej Kuchni. Wszystkie potrawy nam smakowały, suflet zaś stał się przepyszną odmianą serwowaną na śniadanie. Suflet ma konsystencję budyniu, ma lekko słony smak i niezwykły aromat.




Składniki: 2 jajka, 125 ml gorącego mleka, 2 kopiaste łyżki tartego parmezanu, sól , szczypta gałki muszkatołowej , pieprz

Jajka ubić z gorącym mlekiem, dodać starty ser, sól, pieprz i gałkę. Dokładnie wymieszać. Masę wlać do żaroodpornych foremek, przykryć je folią aluminiową i piec w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 25-30 minut.

1 komentarz:

wedelka pisze...

Jeśli w składzie jest parmezan, to już to lubię :))