W okresie świątecznym buraki można wykorzystać nie tylko do barszczu czy ćwikły, ale można również pokusić się o słodki wypiek z ich "udziałem". Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Dorotus, od razu wiedziałam, że upiekę te muffiny. Ciasto z marchewką piekłam już wielokrotnie, teraz do kolekcji przybył mi przepis z kolejnym warzywem ;). Muffinki są pyszne. Spróbujcie koniecznie.
Składniki: 330 ml puree z ugotowanych buraków, 260 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 35 g kakao, 150 g drobnego cukru, 2 jajka, roztrzepane, 80 ml oleju, 80 ml maślanki
Wymieszać suche składniki, dodać puree z buraków (otrzymamy je miksując buraki blenderem) i pozostałe składniki. Szybko wymieszać. Ciasta nakładać do foremki wyłożonej papilotkami. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!
2 komentarze:
Rewelacyjny pomysł na święta :)))
Swietne są te muffiny. Widziałam je już u Dorotuś. Ciekawa jestem jak smakują . :))
Prześlij komentarz