Kolejne ciasteczka do świątecznej puszki. Można podawać je same, ale najlepsze są z konfiturą śliwkową lub żurawiną. Jeśli upieczemy je grubsze, można przeciąć je wzdłuż na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub miodem. Idealne na zimowe wieczory.
Składniki: 170 g mąki, 2 łyżki cukru, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łyżek pokrojonego zimnego masła, 1/2 szklanki mleka
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Następnie dodać masło i rozetrzeć palcami do momentu powstania drobnych okruchów. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!
1 komentarz:
Wlasnie takie dzemikiem na wierzchu sa najlepsze. :)
Prześlij komentarz