czwartek, 18 grudnia 2008

261. Galaretka świąteczna

WERSJA DO DRUKU




kalendarzPiernik z powidłamiŁazanki z kapustą Sernik limonkowySłonecznikKonfitura z pomarańczyDomowe krówkiMuffiny bożonarodzenioweMuffiny bananoweZakwas na barszczGrzany cydrŚledzie po kaszubskuPierogi z kapustą i grzybamiPierniczki lukrowanePanettoneBabeczki z masłem orzechowymMuffiny z buraczkamiKruche ciasteczkaGalaretka świątecznaKruszon krzeszowski

Jeśli lubicie wigilijny kompot z suszu, ten przepis z pewnością wam się spodoba. Galaretkę można przyrządzić z dowolnej herbaty, ale jabłkowa z cynamonem wydała mi się idealnym dopełnieniem smaku suszonych owoców. Cudowny przedsmak świąt.

To moja pierwsza propozycja świąteczna w ramach świąteczno-noworocznego gotowania zaproponowanego przez Olgę.




Składniki: garść suszonych owoców - śliwek, gruszek, jabłek, moreli, 4 torebki herbaty jabłkowej z cynamonem, 3 łyżki cukru, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny

Owoce ugotować do miękkości w szklance wody. Herbatę zaparzyć w dwóch szklankach gorącej wody, wyjać torebki, posłodzić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej herbaty, dodać wraz z sokiem z cytryny do pozostałej herbaty. Na końcu dolać przecedzony przez sitko wywar z suszu. Zamieszać. Wlać do szklanek, dodatkowo włożyć ugotowane owoce, ostudzić. Włożyć do lodówki na około 3 godziny do zastygnięcia. Smacznego!

1 komentarz:

majanaboxing pisze...

Na pewno by mi taka galaretka smakowała, bo uwielbiam kompot z suszu. :))) Piękne zdjęcie Myszko. Pozdrawiam Cię :)