czwartek, 22 stycznia 2009

273. Mielone mięso po amerykańsku


Coraz bardziej lubię Przepyszne ziemniaki, książkę, którą dostałam w nagrodę za wspólne ziemniaczane gotowanie. Idealna pozycja książkowa na chłodne deszczowe (u was też siąpi deszcz?) dni. Próbowałam już kartoflankę z kukurydzą, teraz przyszła kolej na mieloną wołowinę z fasolą pod kołderką z ziemniaczanego puree.

Stosunkowo rzadko jemy mięso, ale takie przepisy jak ten sprawiają, że mam ochotę na kolejne ciekawe mięsne propozycje. Danie ciężkie do sfotografowania, ale za to pyszne. I jak proste w przygotowaniu!





Składniki: 600 g ziemniaków, 80 ml mleka, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 500 g mielonej wołowiny, 400 g fasolki w sosie pomidorowym z puszki, tabasco

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, krótko odparować i włożyć do miski. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. ziemniaki rozgnieść na puree, dodac mleko z masłem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażać na oleju przez około 5 minut. Dodać mięso i podsmażać do momentu zbrązowienia. Dodać fasolę, przyprawić kilkoma kroplami tabasco. Dusić wszystko około 10 minut.

Wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane. Zapiekać w gorącycm piekarniku około 5-10 minut do momentu aż wierzch potrawy lekko się przyrumieni. Smacznego!

3 komentarze:

majanaboxing pisze...

Wygląda swietnie! :)) Super obiadek Myszko :)

saurelin pisze...

Fajna propozyja :) kolejna wariacja nt cottage pie :)

Gość: lisa, 89.174.61.14* pisze...

z tego co ja wiem, to tak wygląda ciasto pasteża....