Coraz bardziej lubię Przepyszne ziemniaki, książkę, którą dostałam w nagrodę za wspólne ziemniaczane gotowanie. Idealna pozycja książkowa na chłodne deszczowe (u was też siąpi deszcz?) dni. Próbowałam już kartoflankę z kukurydzą, teraz przyszła kolej na mieloną wołowinę z fasolą pod kołderką z ziemniaczanego puree.
Stosunkowo rzadko jemy mięso, ale takie przepisy jak ten sprawiają, że mam ochotę na kolejne ciekawe mięsne propozycje. Danie ciężkie do sfotografowania, ale za to pyszne. I jak proste w przygotowaniu!
Składniki: 600 g ziemniaków, 80 ml mleka, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 500 g mielonej wołowiny, 400 g fasolki w sosie pomidorowym z puszki, tabasco
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, krótko odparować i włożyć do miski. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. ziemniaki rozgnieść na puree, dodac mleko z masłem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażać na oleju przez około 5 minut. Dodać mięso i podsmażać do momentu zbrązowienia. Dodać fasolę, przyprawić kilkoma kroplami tabasco. Dusić wszystko około 10 minut.
Wołowinę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć puree ziemniaczane. Zapiekać w gorącycm piekarniku około 5-10 minut do momentu aż wierzch potrawy lekko się przyrumieni. Smacznego!
3 komentarze:
Wygląda swietnie! :)) Super obiadek Myszko :)
Fajna propozyja :) kolejna wariacja nt cottage pie :)
z tego co ja wiem, to tak wygląda ciasto pasteża....
Prześlij komentarz