czwartek, 5 lutego 2009

281. Španělský ptáček i houskové knedlíky


Chociaż w nazwie ma przymiotnik "hiszpański", należy do kanonu potraw czeskich. Pyszna mięsna rolada. Nadzienie może być dowolne - ser, grzyby, szpinak, szynka, kiełbasa, ulubione warzywa. Ja swoje przygotowałam z kiszonego ogórka, jajka ugotowanego na twardo, czerwonej papryki, cebuli, kabanosa, boczku i musztardy. Może danie do najlżejszych nie należy, ale za to smakuje wybornie!

Rolady podałam z bułczanymi knedlikami, które przygotowałam według przepisu znalezionego z "Kuchni czeskiej" wydanej przez Rzeczpospolitą.







Składniki:
Španělský ptáček - ok. 400 g wołowiny pokrojonej na plastry i rozbitej jak najcieniej tłuczkiem, olej, 2 kiszone ogórki, 1 jajko ugotowane na twardo, kawałek czerwonej papryki, kawałek kabanosa, kilka plasterków wędzonego boczku, 2 cebule, musztarda typu Dijon, mąka, pieprz, sól, 0,5 l bulionu
Houskové knedlíky - 4 czerstwe bułki pokrojone w kostkę, 1 łyżka masła, 250 g mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 125-200 ml mleka, 2 jajka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Ogórka, paprykę pokroić na paski, jajko w ósemki, kabanosa na plasterki, jedną cebulę w krążki. Każdą porcję wołowiny posolić i popieprzyć, posmarować musztardą. Następnie układać składniki nadzienia, zwinąć mięso w rulony. Jeśli będzie konieczne, zwinąć nitką lub użyć wykałaczek.

Na oleju podsmażyć pozostałą cebulę pokrojoną w krążki. Kiedy będzie złota, włożyć obsypane mąką roladky. Podsmażać do lekkiego zbrązowienia. Następnie wlać bulion i dusić do miękkości na wolnym ogniu. W razie potrzeby można dolać wody. Gotowe rolady podawać z ziemniakami lub knedlikami. Powstały sos można zagęścić zgodnie z upodobaniami.

Aby przygotować knedliki, należy podsmażyć bułki na maśle. Następnie wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając. Następnie wbić jajka, dodać pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę. Zagniatać ciasto tak długo, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne.

Uformować dwa knedlili o wrzecionowatym kształcie, odstawić na 30 minut. Po tym czasie włożyć knedliky do wrzącej, posolonej wody, zmniejszyć ogień i pozostawić na około 30 minut (po upływie połowy czasu nalezy przewrócić knedliky na drugą stronę). Gotowe knedliky wyjąć z wody, kroić na plastry, podawać z sosem i porcją mięsa. Smacznego!


5 komentarzy:

majanaboxing pisze...

Mniam, wygląda super! A jaką ma nazwę :))) Piękne zdjęcia Myszko :)

Gość: asieja, ceo237.neoplus.adsl.tpnet.pl pisze...

knedliki są przeeeeepyszne!
a rolada na pewno też, i wygląda.. :)

tilianara pisze...

Bardzo ciekawy przepis :) Piękne zdjęcia :)

zemfiroczka pisze...

I kapusta do tego, którą daaaaawno nie jadłam, no i właśnie mam ochotę :)

katwit pisze...

Witam, mam dla Pani ciekawą propozycję zawodową. Chodzi o wykonanie pewnego zlecenia dla agencji reklamowej. Bardzo proszę o podesłanie maila na adres kw@apeiro.pl, a wyślę potrzebne informacje. Pozdrawiam serdecznie, Kasia.