Tortano to rodzaj wielkanocnego kołacza, przygotowanego z mąki, drożdży, smalcu, jajek na twardo, kiełbasy i sera. Idealnie nadaje się na obiad, bo jest bardzo sycące. Ciasto z tego przepisu bardzo dobrze się wyrabia, jest dosyć elastyczne, przez co nie ma problemów z jego późniejszym wałkowaniem. A jak smakuje! Duża ilość pieprzu nadaje kołaczowi fajny, lekko pikantny posmak, który dodatkowo wzmacnia smak jajek i dobrej kiełbasy czy kabanosów. To moja szósta wielkanocna propozycja w ramach zabawy Olgi.
Źródło przepisu: "Kuchnia" marzec 2008
Porcje: 4-6
Czas przygotowania: 5 godzin (łącznie z zagniataniem, wyrastaniem i pieczeniem)
Składniki:
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 500 g mąki
- szczypta soli
- dużo świeżo zmielonego pieprzu
- 50 g smalcu
- 200 g parmezanu
- 200 g kabanosów (ja użyłam pikantnych kabanosów z chili)
- 2 jajka na twardo
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, następnie dodać smalec i rozpuszczone drożdże, wymieszać dokładnie, dodawać stopniowo pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto należy przykryć ściereczką).
W międzyczasie pokroić w kostkę składniki nadzienia - ser, kabanosy, ugotowane na twardo jajka. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na grubość około 1 cm. Układać farsz na całej powierzchni, a następnie zwinąć ciasto w rulon, dokładnie zlepiając końce.
Okrągłą formę do babki wysmarować smalcem, ułożyć rulon z ciasta, zlepić końce. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Po tym czasie piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 1 godzinę.
[print_link]
4 komentarze:
Nigdy nie jadłam czegoś takiego, a wygląda fantastycznie pysznie ! Jest na pewno syty, sądząc po nadzieniu. Wspaniale się zapowiada :) I nazwę ma fajną :))
Pozdrawiam wiosennie poświątecznie:)
Majana
taki kołacz to bym zjadła, zwłaszcza że z głodu umieram czekając na kuriera ;)
Prezentuje sie super!
[...] Tortano [...]
Prześlij komentarz