wtorek, 14 kwietnia 2009

Tortano

Tortano to rodzaj wielkanocnego kołacza, przygotowanego z mąki, drożdży, smalcu, jajek na twardo, kiełbasy i sera. Idealnie nadaje się na obiad, bo jest bardzo sycące. Ciasto z tego przepisu bardzo dobrze się wyrabia, jest dosyć elastyczne, przez co nie ma problemów z jego późniejszym wałkowaniem. A jak smakuje! Duża ilość pieprzu nadaje kołaczowi fajny, lekko pikantny posmak, który dodatkowo wzmacnia smak jajek i dobrej kiełbasy czy kabanosów. To moja szósta wielkanocna propozycja w ramach zabawy Olgi.


Tortano



Źródło przepisu: "Kuchnia" marzec 2008

Porcje: 4-6

Czas przygotowania: 5 godzin (łącznie z zagniataniem, wyrastaniem i pieczeniem)

Składniki:

  • 50 g drożdży

  • 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 500 g mąki

  • szczypta soli

  • dużo świeżo zmielonego pieprzu

  • 50 g smalcu

  • 200 g parmezanu

  • 200 g kabanosów (ja użyłam pikantnych kabanosów z chili)

  • 2 jajka na twardo


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach ciepłej wody. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, następnie dodać smalec i rozpuszczone drożdże, wymieszać dokładnie, dodawać stopniowo pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto należy przykryć ściereczką).



W międzyczasie pokroić w kostkę składniki nadzienia - ser, kabanosy, ugotowane na twardo jajka. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na grubość około 1 cm. Układać farsz na całej powierzchni, a następnie zwinąć ciasto w rulon, dokładnie zlepiając końce.



Okrągłą formę do babki wysmarować smalcem, ułożyć rulon z ciasta, zlepić końce. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny. Po tym czasie piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 1 godzinę.



[print_link]

4 komentarze:

Majana pisze...

Nigdy nie jadłam czegoś takiego, a wygląda fantastycznie pysznie ! Jest na pewno syty, sądząc po nadzieniu. Wspaniale się zapowiada :) I nazwę ma fajną :))
Pozdrawiam wiosennie poświątecznie:)
Majana

aga-aa pisze...

taki kołacz to bym zjadła, zwłaszcza że z głodu umieram czekając na kuriera ;)

Ewa pisze...

Prezentuje sie super!

Smak Imprezy.pl » Podsumowanie Kuchnia Wielkanocna pisze...

[...] Tortano [...]