Przygotowań do lata ciąg dalszy. Dzisiaj pomysł na szybką sałatkę z sardynkami, rukolą i awokado. To ostatnie często gości w mojej kuchni, przynajmniej ostatnimi czasy. Choć samo w sobie nie zachwyca smakiem, to jego maślana konsystencja i cudowny zielony kolor idealnie współgra z innymi składnikami przygotowywanych przeze mnie potraw. Na dodatek jest bardzo zdrowe. Zawiera ponad 23 % łatwo przyswajalnego tłuszczu, nie zawiera cholesterolu i co najważniejsze jest bogate w witaminę E, magnez i potas, które są niezbędne dla nawilżenia, odżywienia i ujędrnienia skóry. A ponieważ w ramach zielonej kampanii Dove obiecałam zadbać również o moją dietę, to w następnych dniach pojawi się jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem smaczliwki.
A jeśli już o ujędrnianiu mowa, to zaczynam widzieć pierwsze rezultaty. Mojej skórze najwyraźniej podoba się, że co wieczór serwuję jej serię zabiegów kosmetycznych :). Lepiej wygląda i jest gładsza w dotyku. Zajęcia fizyczne też dobrze działają na moje ciało. Czuję się coraz lepiej, a to dopiero początek!
Porcje: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 4 garście rukoli
- 1 awokado
- puszka sardynek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado obrać, pozbawić pestki, pokroić w paseczki. Wymieszać z rukolą i sardynkami. Polać przygotowanym z oliwy, octu, posiekanego czosnku, soli i pieprzu dressingiem. Podawać od razu.
[print_link]
5 komentarzy:
u mnie dziś też awokado w jadłospisie wystąpiło :)
Ja się jakoś do avocado nie mogę przekonać. Mimo, iż dodałam je do sałatki ...dla mnie jest jakieś takie tłuste, nie wiem jak to określić...
Twoja sałatka wygląda bardzo apetycznie - rukolę, sardynki, czosnek uwielbiam :)
Pozdrawiam! :)
bardzo smakowite te lenie przygotowania :-)
przepyszna!!
ja dodałam do niej jeszcze krojone w kostkę pomidory i mozzarelle, a zamiast octu dodałam trochę wyciśniętego z cytryny soku.
pycha i sycące!
Cieszę się, że sałatka smakowała. Z mozarellą musi być równie dobra!
Prześlij komentarz