niedziela, 17 maja 2009

Suflet jabłkowy

Dzisiaj prezentuję pomysł na dietetyczny suflet jabłkowy. Ponieważ miałam ochotę na coś słodkiego, przygotowałam smaczną i zdrową przekąskę. Pani dietetyk dumna byłaby z takiego sposobu zaspokajania słodkościowego apetytu ;).


Suflet jabłkowy



Porcje: 1-2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 duże jabłko

  • 25 ml wody

  • kropla ekstraktu migdałowego

  • 1,5 łyżki cukru

  • 2 białka dużych jajek


Sposób przygotowania:

Wodę wlać do garnka, dodać obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w kostkę jabłko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 6-8 minut pod przykryciem. Kiedy jabłko będzie miękkie, dodać cukier i ekstrakt migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a nastepnie wymieszać z musem jablkowym. Masę przełożyć do małych kokilek i zapiekać 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać na ciepło.

2 komentarze:

asiejka pisze...

piękny!
tyle razy obiecuję sobie,
że przygotuję suflet
mam nawet niebieskie kokilki.

zemfiroczka pisze...

Fajne takie, proste. Tylko kokilek, zwanych przez Princess koklikami, czyli chochlikami nie mam ;)