Dzisiaj prezentuję pomysł na dietetyczny suflet jabłkowy. Ponieważ miałam ochotę na coś słodkiego, przygotowałam smaczną i zdrową przekąskę. Pani dietetyk dumna byłaby z takiego sposobu zaspokajania słodkościowego apetytu ;).
Porcje: 1-2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 25 ml wody
- kropla ekstraktu migdałowego
- 1,5 łyżki cukru
- 2 białka dużych jajek
Sposób przygotowania:
Wodę wlać do garnka, dodać obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w kostkę jabłko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 6-8 minut pod przykryciem. Kiedy jabłko będzie miękkie, dodać cukier i ekstrakt migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a nastepnie wymieszać z musem jablkowym. Masę przełożyć do małych kokilek i zapiekać 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać na ciepło.
2 komentarze:
piękny!
tyle razy obiecuję sobie,
że przygotuję suflet
mam nawet niebieskie kokilki.
Fajne takie, proste. Tylko kokilek, zwanych przez Princess koklikami, czyli chochlikami nie mam ;)
Prześlij komentarz