środa, 13 maja 2009

Zupa szczawiowa

Kolejny dietetyczny przepis, kolejna zielona propozycja (niczym linia ujędrniająca Dove, tylko nieco mniej intensywna ;)). Zupę szczawiową zawsze przygotowuję wiosną, bo wtedy smakuje najlepiej. Do szczawiu w słoiczkach jakoś nie potrafię się przekonać. A świeży uwielbiam i zawsze tęsknię za nim zimą. Więc teraz korzystam i cieszę się jego kwaskowatym smakiem...


Sorrel soup



Porcje: 6-8

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 2 litry wywaru z jarzyn lub bulionu drobiowego

  • 3 średniej wielkości pęczki szczawiu

  • sól

  • pieprz

  • 100 ml śmietany kremówki


Sposób przygotowania:

Liście szpinaku umyć, posiekać, wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, ryżem lub groszkiem ptysiowym.



[print_link]

3 komentarze:

zemfiroczka pisze...

Moja najulubieńsza z ulubionych! :) Ładnie się u Ciebie prezentuje :)

Anna pisze...

Ale to chyba zupa szpinakowa?

mysza klapsiara pisze...

@anna: zupa szczawiowa, w składnikach był błąd, ale już poprawione :)