Kolejny dietetyczny przepis, kolejna zielona propozycja (niczym linia ujędrniająca Dove, tylko nieco mniej intensywna ;)). Zupę szczawiową zawsze przygotowuję wiosną, bo wtedy smakuje najlepiej. Do szczawiu w słoiczkach jakoś nie potrafię się przekonać. A świeży uwielbiam i zawsze tęsknię za nim zimą. Więc teraz korzystam i cieszę się jego kwaskowatym smakiem...
Porcje: 6-8
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 2 litry wywaru z jarzyn lub bulionu drobiowego
- 3 średniej wielkości pęczki szczawiu
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku umyć, posiekać, wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, ryżem lub groszkiem ptysiowym.
[print_link]
3 komentarze:
Moja najulubieńsza z ulubionych! :) Ładnie się u Ciebie prezentuje :)
Ale to chyba zupa szpinakowa?
@anna: zupa szczawiowa, w składnikach był błąd, ale już poprawione :)
Prześlij komentarz