niedziela, 28 czerwca 2009

Truskawkowy kompot

To jeden z moich smaków dzieciństwa, tylko że w wersji mniej słodkiej. Rzadko go przyrządzam, chociaż tak naprawdę nie wymaga dużo pracy. Właściwie wystarczy chwila na umycie i obranie owoców z szypułek. Potem kompot gotuje się sam. To moja szósta propozycja w ramach truskawkowej zabawy Olgi.




Strawberry compote

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:


  • 1 kg truskawek

  • 6 szklanek wody

  • 60 g cukru

  • cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, obrać z szypułek. Z cukru i wody zagotować syrop. Owoce wrzucić na gotujący się syrop i gotować 5 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy, zdjąć z ognia, ostudzić. Podawać schłodzony.



[print_link]

2 komentarze:

viridianka pisze...

u mnie moja mama bardo czesto robi kompoty, osttanio byl porzeczkowy:)

440 przepisów na dania z truskawkami – podsumowanie Truskawkowy Sezon 2009 | Smak Imprezy.pl pisze...

[...] Kompot z truskawek [...]