To jeden z moich smaków dzieciństwa, tylko że w wersji mniej słodkiej. Rzadko go przyrządzam, chociaż tak naprawdę nie wymaga dużo pracy. Właściwie wystarczy chwila na umycie i obranie owoców z szypułek. Potem kompot gotuje się sam. To moja szósta propozycja w ramach truskawkowej zabawy Olgi.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 6 szklanek wody
- 60 g cukru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, obrać z szypułek. Z cukru i wody zagotować syrop. Owoce wrzucić na gotujący się syrop i gotować 5 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier waniliowy, zdjąć z ognia, ostudzić. Podawać schłodzony.
[print_link]
2 komentarze:
u mnie moja mama bardo czesto robi kompoty, osttanio byl porzeczkowy:)
[...] Kompot z truskawek [...]
Prześlij komentarz