środa, 23 grudnia 2009

Świąteczne babeczki z żurawiną

Bardzo lubię ten czas przedświąteczny, kiedy po kuchni roznoszą się cudowne zapachy. Przyprawy korzenne, suszone grzyby, wędzone śliwki. Po prostu uczta dla naszych zmysłów. Przepis ten jest również niezwykle aromatyczny. Żurawina w połączeniu ze słodkim czerwonym winem, brandy, miodem i brązowym cukrem pachnie wybornie. A jak smakuje! Możecie sobie wyobrazić, ale jeszcze lepiej jest spróbować, bo naprawdę warto. To jeden z tych przepisów Nigelli które z pewnością wejdą na stałe do mojego świątecznego repertuaru potraw. Nie dosyć, że błyskawicznie się je przygotowuje, to jeszcze można je upiec na kilka dni przed świętami, przechowując je w szczelnie zamkniętej puszcze lub po prostu mrożąc.


Babeczki żurawinowe to moja kolejna propozycja w ramach kulinarnych zabawy zorganizowanych przez Cudawianki i Olgę.


Christmas cupcakes


Składniki: ciasto kruche - 240g mąki, 60 g margaryny, 60 g zimnego masła, sok z 1 pomarańczy, szczypta soli nadzienie żurawinowe - 75g brązowego cukru, 60 ml słodkiego czerwonego wina, 300 g żurawiny, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 75 g suszonej porzeczki, 75 g rodzynek, 30 g suszonej żurawiny, sok i skórka z 1 mandarynki, 25 ml brandy, 2 łyżki miodu


1. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, wykrawać kółka o średnicy nieco większej niż dno foremek na muffiny - ciasto musi być lekko zawinięte na ściankach, żeby utworzyło 1,5 cm rant. Z reszty ciasta wykrawać odpowiedniej wielkości gwiazdki.


2. Przygotować nadzienie. W dużym rondelku rozpuścić cukier w czerwonym winie, podgrzewając wszystko na wolnym ogniu. Następnie dodać przyprawy, żurawinę, porzeczki i rodzynki. Wszystko gotować na wolnym ogniu około 20 minut - masa powinna być dosyć gęsta. Dodać brandy i miód, zamieszać, zdjąć z ognia.


3. Przygotowane nadzienie wyłożyć na wierzch ciasta (po 2 łyżeczki na 1 babeczkę), na wierzch położyć gwiazdki. Babeczki wstawić do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piec 15 minut.


[print_link]

6 komentarzy:

grumko pisze...

Udanych Świąt życzy Andrzej z Ireną;-)

atina pisze...

Radosnych, pogodnych i Wesołych Świąt!

Majana pisze...

Myszko zyczę Ci pięknych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia! :)

magda k. pisze...

Radosnych Świąt :)

robaczek15 pisze...

dobre były te ciasteczka! Mniam!!

731 przepisów na dania świąteczne – podsumowanie Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009/2010 | Smak Imprezy.pl pisze...

[...] Świąteczne babeczki z żurawiną [...]