piątek, 30 kwietnia 2010

Kotlety mielone z pieczarkami

Odmiana klasycznego kotleta. Jedna z wielu, jaką wypróbowałam ostatnio. Wprowadza ciekawą odmianę do codziennego menu. Szybko, prosto i smacznie.


Kotlety mielone z pieczarkami



Kotlety mielone z pieczarkami i serem /źródło: miesięcznk Kuchnia,marzec 2010/


Porcje: 3-4


Czas przygotowania: 30 minut


Składniki:


300 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego


1 jajko


3 łyżki bułki tartej


100 g tartego żółtego sera


1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany


sól, pieprz


kilka małych pieczarek


olej do smażenia


bułka tarta do panierowania


Do mięsa dodać jajko, bułkę, śmietanę, starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wyrobić. Na oleju podsmażyć pokrojone na cienkie plasterki pieczarki, dodać do reszty, wymieszać. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na złoto z obydwóch stron.



[print_link]

5 komentarzy:

Majana pisze...

Pysznie się zapowiadają te kotleciki!:)

asiejka pisze...

a jak pieczarki są małe.. można je dodac do środka nie pokrojone
jak większe.. połówki nadziewac mięsem
też pysznie

Ania pisze...

Nie wątpię że smacznie - mięsko z grzybkami to zawsze świetna kombinacja! Ładne te Twoje kotleciki :-)

anytsujx pisze...

Pyszne kotleciki :)

polka pisze...

O mamusiu a do tego buraczki na cieplo i juz jestem w 7mym niebie...