poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Spaghetti trapanese

Z okazji Dnia Czosnku przygotowałam proste i szybkie spaghetti. Czosnek nie występuje tu co prawda w roli głównej, ale fajnie dopełnia smak użytych w przepisie migdałów. Jeden z moich ulubionych przepisów, tuz po klasycznym pesto.


Spaghetti trapanese


Czas przygotowania: 30 minut


Porcje: 2


Składniki:


200 g makaronu spaghetti


2 ząbki czosnku


80 g płatków migdałowych


garść listków bazylii


2 łyżki oliwy


250 g pomidorków koktajlowych


80 g tartego parmezanu


świeżo zmielony pieprz



Migdały zrumienić na suchej patelni, a następnie rozetrzeć w moździerzu razem z czosnkiem i bazylią, dodając pod koniec oliwę i parmezan. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.


[print_link]


[:Listonic]

4 komentarze:

Majana pisze...

Pyszne spaghetti Myszko!:)
Pozdrawiam Cię serdecznie:)

amarantka pisze...

Tak sobie myślę, że siła tego spaghetti tkwi w jego prostocie... wygląda pysznie...!

asiejka pisze...

makaron jest super, można do niego dodac wszystko i niemal zawsze będzie pysznie :-)

Makaron i klopsy – duet idealny | Knedlik.pl pisze...

[...] śledzą knedlika, wiedzą, że makarony wszelkiej maści należą do dań moich ulubionych. Spaghetti, papardelle czy penne zawsze mam w szafce – dodam tylko kilka składników i już obiad [...]