Z okazji Dnia Czosnku przygotowałam proste i szybkie spaghetti. Czosnek nie występuje tu co prawda w roli głównej, ale fajnie dopełnia smak użytych w przepisie migdałów. Jeden z moich ulubionych przepisów, tuz po klasycznym pesto.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcje: 2
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
80 g płatków migdałowych
garść listków bazylii
2 łyżki oliwy
250 g pomidorków koktajlowych
80 g tartego parmezanu
świeżo zmielony pieprz
Migdały zrumienić na suchej patelni, a następnie rozetrzeć w moździerzu razem z czosnkiem i bazylią, dodając pod koniec oliwę i parmezan. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
[print_link]
[:Listonic]
4 komentarze:
Pyszne spaghetti Myszko!:)
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
Tak sobie myślę, że siła tego spaghetti tkwi w jego prostocie... wygląda pysznie...!
makaron jest super, można do niego dodac wszystko i niemal zawsze będzie pysznie :-)
[...] śledzą knedlika, wiedzą, że makarony wszelkiej maści należą do dań moich ulubionych. Spaghetti, papardelle czy penne zawsze mam w szafce – dodam tylko kilka składników i już obiad [...]
Prześlij komentarz