niedziela, 13 czerwca 2010

Muffiny z rabarbarem

I ♥ muffins


Rhubarb cupcakeWłaśnie sobie uświadomiłam, że to mój tegoroczny pierwszy wypiek z użyciem rabarbaru! Może jeszcze uda mi się nadrobić zaległości, ale tymczasem pochłaniam kolejną już muffinę i gorąco zachęcam do wypróbiwania przepisu, bo smak jest fantastyczny. Kwaskowaty, niezbyt słodki, bo ze znacznie zredukowaną ilością cukru, mocno owocowy. Idealny na ciepłe, letnie popołudnie.



Ilość sztuk: 18


Czas przygotowania: 40 minut


Składniki:



  • rabarbar - około 250-300 g

  • 1 szklanka maślanki truskawkowej

  • 90 g margaryny

  • 1 jajko

  • 2 szklanki mąki

  • 6 łyżek cukru trzcinowego (można dać więcej, nawet do 1 i 1/4 szklanki)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • cukier trzcinowy wymieszany z mielonym cynamonem



    • Margarynę rozpuścić na małym ogniu, odstawić do ostudzenia. Następnie dodać roztrzepane jajko, maślankę i umyty i pokrojony w kostkę rabarbar (jeśli rabarbar jest młody, nie trzeba wcześniej go obierać) . Następnie szybko połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Masę nałożyć do wyłożonej papilotkami formy na muffinki (do 3/4 wysokości), wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Podawać po wystygnięciu.



      [print_link]


      [:Listonic]

3 komentarze:

Paula pisze...

świetnie wyglądają!

myniolinka pisze...

mnie nie trzeba zachęcać... uwielbiam muffiny a te z rabarbarem biją w tym roku rekord popularności w moim domu :)

mysza klapsiara pisze...

[img]http://knedlik.pl/blog/wp-content/upload/1279367379-knedlik_logo.jpg[/img]